6 viktiga tips till alla föräldrar - av Institutet för juridik och internet

mån 24 apr. 2017 09:19

Institutet för juridik och internet har i deras senaste blogginlägg publicerat sex tips till alla föräldrar när det gäller barn och internet. Nedan har jag tagit ut några centrala delar av varje tips. Vill du läsa tipsen i deras helhet är det bara att följa länken längst ner.

Kommunikation

Sju av tio mellan- och högstadieelever (i Sverige) vill prata mer om livet på nätet. Barn och unga vill generellt prata mer med vuxna om det som händer på internet och på sociala medier. Genom att prata med ditt barn och vara nyfiken och ställa frågor visar du att du bryr dig och att du är intresserad. Ta initiativ och pröva dig fram!

Döm inte – placera skulden där den hör hemma

Internet, sociala medier och appar är en viktig del av vardagen för alla barn idag. Genom förbud, skambeläggande och tydligt visad oro kring vad ditt barn gör på internet riskerar att öka distansen mellan dig och ditt barn istället för att öppna upp för en dynamisk och trygg dialog

Lär dig apparna och språket

Om ditt barn använder olika appar och sociala medier som du inte känner till kan det vara en idé att prova att ladda ner appen och utforska den själv. Hur ser den ut? Vad går den ut på? Genom att försöka hänga med i vilka appar och vilket språk som används kommer avståndet för ditt barn att berätta för dig om något jobbigt hänt att bli mindre.

Lär ditt barn sina rättigheter

Alla människor har rätt till sin personliga integritet – även barn. Ditt barn har som utgångspunkt rätt att säga nej när du frågar om du får se deras flöde eller sms och det måste du som förälder respektera. Att lära sitt barn rätt till integritet och de rättigheter man har på internet är viktigt.

Ha kontakt med andra föräldrar och prata med varandra

I princip alla föräldrar befinner sig i samma sits när det kommer till de här frågorna och därför kan det vara en bra idé att hjälpas åt. Om det till exempel har varit problem med mobbning via sociala medier i klassen kan det vara en god idé att höra sig för med andra föräldrar och koordinera olika insatser för att komma åt problemet.

Övervaka inte, men visa att du finns där

Barn och unga har både ett behov av och en rätt till sitt privatliv och att övervaka eller snoka är sällan en bra idé – du kanske får reda på saker, men det sker också på bekostnad av tilliten mellan dig och ditt barn. Risken är då större att barnet kommer arbeta emot dig istället för med dig.

Läs mer om tipsen och Institutet för juridik och internet här.