Hem > Artiklar > Allmänt > Åländsk inspiration i nordisk handbok om barns rättigheter
Publicerat: 01 juni 2016

Åländsk inspiration i nordisk handbok om barns rättigheter

I den inledande processen av arbetet med Mariehamns stads delgeneralplan beslutade staden att höra barn. Detta som en viktig del i den barnkonsekvensanalys som ska ingå i arbetet med delgeneralplanen. Arbetet med dialogen med barnen har nu dokumenterats och är det åländska bidraget i en nordisk handbok om barns rättigheter. Do Rights! – Nordic perspectives on child and youth participation. Bokens fokus ligger på barns rätt till delaktighet - artikel 12 i Barnkonventionen

På plats vid boksläppet i Nordiska minsiterrådet i Köpenhamn fanns Terese Flöjt, ansvarig för medborgardialog i Mariehamns stad och Lotta Angergård, vik. verksamhetsledare på Rädda Barnen och åländsk representant i Nordiska ministerrådets kommitté för barn och unga. Terese Flöjt deltog i en panel med representanter från nordiska barnrätts- och inflytandeprojekt där hon bland annat berättade hur Mariehamns stad tillsammans med Rädda Barnen organiserat hörandet av barnen.

I boken kan läsarna ta del av processen genom intervjuer med Terese Flöjt, Danielle Lindholm från Rädda Barnen och elever från Ytternäs skola. Ytterligare ett åländskt inslag i boken är illustrationen till Färöarnas bidrag som gjorts av Alexander Lindén från Vårdö.

I anslutning till boksläppet hölls även en paneldiskussion med nordiska barnombud och barnombudsmän.

Ladda ner Do Rights! – Nordic perspectives on child and youth participation.

Läs artikeln från Nordiska ministerrådet.

Läs mer om Barnkonventionen på vår hemsida!

Bilder (fotograf Lotta Angergård)

1. Från vänster huvudförfattare Tove Kjellander med Alexander Lindéns illustration, Terese Flöjt med illustrationen till kapitlet om Åland och medförfattare Nina B. Jørgensen

2. Alexander Lindéns illustration


För ytterligare information

Terese Flöjt, Mariehamns stad telefon 0457 5292988

Lotta Angergård, Rädda Barnen på Åland, Ålands landskapsregerings representant i NORDBUK telefon 0457 3613919

Fler artiklar

Allmänt
Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på NINNI–SOMMARLÄGER 2024! Ninni-läger är roliga sommarläger med många aktiviteter och god mat.

Allmänt
Att prata känslor med barn

Att prata känslor med barn

Välkommen på föreläsning med legitimerad psykolog Reyhaneh Ahangaran fredag 22 mars kl. 15.30-17.00 i Mariehamns stadsbibliotek.

Allmänt
Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen ordnade både fysiska och digitala utbildnings- och rekryteringsträffar för unga om barns rättigheter och rätten till hälsa och välmående under helgen 2–3 mars 2024. Totalt deltog 50 unga i åldern 13–17 på dessa träffar.