Hem > Artiklar > Jemen > Inga vapen till de stridande parterna i jemen
Publicerat: 28 september 2018

Inga vapen till de stridande parterna i jemen

Skriv under Rädda Barnens appell! Finlands export av vapen till parterna i kriget i Jemen måste upphöra. I Jemen pågår världens värsta humanitära kris. Fem miljoner barn hotas av svält. I Jemen är det barnen som drabbas värst av kriget som pågår i landet. Finland är ett av del länder som beväpnat stridande parter.

En fortsatt export av krigsmateriel till parterna i kriget i Jemen understöder konflikten och är samtidigt ett tyst godkännande av attacker riktade mot barn.

Finland har under de senaste åren sålt en ansenlig mängd krigsmateriel, till exempel granatkastare och trupptransportfordon, till de i Jemen krigförande Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Åtminstone trupptransportfordon som sålts av Patria till Arabemiraten har används enligt olika källor tungt bestyckade i Jemen.

Regeringen har senast i juli 2018 beviljat Patria exporttillstånd till Arabemiraten.

Det finns skäl att misstänka alla parter i kriget i Jemen för krigsförbrytelser och allvarliga kränkningar av barnets rättigheter. I augusti 2018 dödades till exempel tiotals barn när en buss som transporterade skolbarn till ett sommarläger träffades i en flygräd.

Situationen är särskilt oroväckande när stridigheterna eskalerar i närheten av hamnstaden Hodeida. Striderna kan leda till att hamnen skadas eller stängs. Följderna kan bli ytterst allvarliga eftersom ungefär 80 procent av landets befolkning är beroende av förnödenheter och hjälp som förs in via hamnen. FN har varnat för en stor kris. Ifall införseln av livsviktiga förnödenheter samt bistånd avstannar kan det leda till en av de värsta hungerskriserna i modern historia.

Finland borde vara med och finna lösningar på situationen i Jemen, inte underhålla konflikten genom vapenhandel. Vi framför appellen till försvarsminister Jussi Niinistö och Finlands regering – och i det kommande riksdagsvalet lyfter vi fram frågan om Finlands vapenexport. Tillsammans kan vi se till att de jemenitiska barnen blir hörda.

Du dirigeras vidare till Rädda Barnen i Finlands hemsida för att skriva under appellen, klicka här för att skriva under!

 

Gåvor som förändrar barns liv

Delta i vårt arbete för barns rättigheter genom en donation! När du betalar in pengar till vårt konto stöder du vårt arbete och bidrar till en bättre framtid för världens barn. På Åland tar vi aldrig några administrativa avdrag och pengarna kan gå orört fram där de behövs som mest. Du kan öronmärka din inbetalning om du vill att dina pengar ska gå till något särskiltklicka här om du vill ge en gåva.

Fler artiklar

Allmänt
Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på våra Ninni-läger 2024

Välkommen på NINNI–SOMMARLÄGER 2024! Ninni-läger är roliga sommarläger med många aktiviteter och god mat.

Allmänt
Att prata känslor med barn

Att prata känslor med barn

Välkommen på föreläsning med legitimerad psykolog Reyhaneh Ahangaran fredag 22 mars kl. 15.30-17.00 i Mariehamns stadsbibliotek.

Allmänt
Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen diskuterade hälsa och välmående med 50 st ungdomar på Åland

Rädda Barnen ordnade både fysiska och digitala utbildnings- och rekryteringsträffar för unga om barns rättigheter och rätten till hälsa och välmående under helgen 2–3 mars 2024. Totalt deltog 50 unga i åldern 13–17 på dessa träffar.