Kurs för stödpersoner och stödfamiljer

tis 28 maj 2019 10:57

Bli stödfamilj eller stödperson till ett barn i barnskyddet

Stödfamilj och stödperson kan ensamstående, barnfamiljer och par i alla åldrar bli. Barnens behov är unika.

Hos stödfamiljen hälsar barnet på och sover över, ofta en till två helger i månaden. Tillsammans med sin stödperson kan ett äldre barn gå på aktiviteter, göra läxor eller ”bara vara”. Träffarna är en till flera gånger per månad. Genom stödverksamheten får barnet en ”extravuxen” eller ”extrafamilj”. Träffarna planeras tillsammans.

Är du intresserad, men osäker på om det är rätt för dig eller om du räcker till?

Kom på kurs för stödpersoner och stödfamiljer hösten 2019!

Kursen sker i samarbete med samtliga kommuners barnskydd. Deltagare antas till kursen på basen av intervju och intyg från socialkansliet i hemkommunen. Även du som redan är aktiv och har ett uppdrag som stödperson eller stödfamilj, men vill lära dig mer är välkommen med.

Du är…

  • en helt vanlig vuxen som har en vilja att öppna ditt hem för ett barn eller för syskon (0-17 år).
  • stabil, trygg och pålitlig.
  • myndig - vi behöver både dig som är ung och dig som är äldre.
  • singel, bor i kärnfamilj, nyfamilj eller med en partner.

Du har…

  • tid och tålamod.
  • en vilja att lära dig mer om stöduppdrag inom barnskyddet!

Kursdatum

  • Lö 26.10 kl.10-16 (6h)
  • Sö 27.10 kl. 10-14 (4h)
  • Lö 9.11 kl. 10-16 (6h).

Deltagaravgiften är 20 euro/person och sista anmälningsdag är 27.9.2019.

Du söker till kursen genom att fylla i formuläret längst ned på sidan.

Hurdan livssituation kan ett stödbarn ha? Och hurdana vuxna söker vi? Vi har skapat några profiler som kan ge dig en tydligare bild av stödverksamhetens vuxna och barn. Du kan läsa profilerna nedan.

Vill du veta mer?

Tveka inte att höra av dig till oss!

Janina Björni
Tel. 040 67 23 327
E-post: janina@raddabarnen.ax


Fatima 5 år

Bor med sina föräldrar och sin lillebror. Mamma fick en förlossningsdepression efter att lillebror fötts och orkar inte med så mycket just nu. Pappa har mycket med jobbet, lillebror och hemmet. Fatima vill gärna göra saker på helgerna, fara och simma, leka ute, bygga kojor, meta abborrar mm. Mamma och pappa säger att de vill komma med till Mariebad, men de vet inte när det blir av. Fatima önskar att hon ibland skulle får göra något annat än att vara hemma på helgen.

Cindy 8 år och Oliver 7 år

Cindy och Oliver bor med sin pappa, bonusmamma och lillasyster. Mamma bor inte på Åland och de träffar henne bara sporadiskt. Cindy och Oliver bråkar mycket med varandra. Ju mer de är tillsammans desto mer bråkar de. Pappa och bonusmamma är uppgivna och vet inte hur de ska lösa situationen. Barnen fungerar ju i andra sammanhang, men inte i familjen och det tär på alla relationer. De har märkt att när barnen får vara ifrån varandra en helg kan de sedan vara sams i en vecka. Drömmen är att de skulle ha en extrafamilj var, där de kan få tillbringa en helg i månaden och bara ha ett vanligt familjeliv.

Noel 10 år

Bor med sin ensamstående mamma. Pappa finns inte med i bilden. Nätverket är dåligt. Mamma jobbar mycket för att få ekonomin att gå ihop. Mammas senaste pojkvän misshandlade henne men hon och Noel lyckades fly därifrån. Mamma är orolig för att Noel inte har några bra manliga förebilder. Hon behöver dessutom lite avlastning eftersom hon har börjat känna sig väldigt trött efter allt som har hänt. Hon önskar att Noel skulle få vara hos en vanlig familj en helg i månaden där det finns en stabil manlig förebild med sunda värderingar.

Gabriel 14 år

Gabriel bor med sina föräldrar. Mamma jobbar vecka/vecka på färja och pappa jobbar på kontor. Gabriel har ADHD och behöver en hel del uppmärksamhet, när ingen har tid med honom cyklar han iväg hemifrån och kan bli borta länge eller så blir han helt fast i tv-spel. Föräldrarna har svårt att lämna honom själv på kvällarna eftersom de är oroliga för att han ska dra hemifrån. De önskar att han skulle ha en stödperson som kan hitta på saker tillsammans med Gabriel en gång i veckan eller varannan vecka. Då skulle också föräldrarna få möjlighet att lämna hemmet tillsammans ibland.


Ayana 35 år och Jonas 40 år

Har två barn som är 9 och 7 år gamla. Båda jobbar på kontor och är lediga på helgen. De spenderar mycket tid tillsammans och är en ganska aktiv familj som gör utflykter, sportar och andra utomhusaktiviteter. De tycker att det skulle vara värdefullt att hjälpa en familj som behöver avlastning ungefär en helg/månad. De vill gärna visa sina egna barn att man ska hjälpa andra och dessutom kan det bli ganska roligt för barnen att ha en kompis i deras egen ålder som besöker dem kontinuerligt. De tänker att det inte kommer bli så jobbigt att ha ett extra barn eftersom allt de gör redan är anpassat för att barnen ska kunna delta.

Kristina 63 år och Olof 65 år

Kristina och Olof är två nyblivna pensionärer. De har två vuxna döttrar men inga barnbarn. De bor i ett hus på landet och tycker om att vara hemma och greja på gården, fara ut med båten, fika i trädgården med sina vänner, fiska mm. De har också två hundar och en katt. De tycker att det skulle vara roligt att finnas till för ett barn som behöver bonusmormor och bonusmorfar och känner att de har tid och ork för det.

Karolina 45 år

Karolina är ensamstående och har tre barn sedan ett tidigare äktenskap. Den yngsta sonen har nyss flyttat hemifrån och börjat studera i Sverige. Karolina tycker om att läsa och att träffa sina väninnor. Hemmet är viktigt och hon vill ha det fint och ombonat för att trivas. Hon tycker att lägenheten är lite tom sedan hon blev ensam och saknar att ha barn och ungdomar runt sig. Hon skulle vilja ha ett stödbarn en helg/månad och då kunna göra lite mer barnanpassade aktiviteter och samtidigt leva vardagsliv tillsammans med barnet.

Grant 25 år

Grant bor tillsammans med sin flickvän Lina och deras gemensamma hund Dogbert. Han jobbar som bilmekaniker och Lina både studerar och jobbar heltid. Grant har själv haft en stödfamilj under sin uppväxt och vet hur värdefullt det kan vara. De har pratat om att hjälpa ett barn tillsammans men först måste Lina få studierna klara. Grant känner att han har extra tid att ge och vill därför bli stödperson för någon som kanske också tycker om att mecka eller vill hitta på något annat en gång i veckan eller varannan vecka.


Anmäl dig här!