Råd till föräldrar som har barn som vill spela Pokémon Go

tis 19 juli 2016 11:56

Mobilspelet Pokemon Go blev, i stort sett samma dag det släpptes, världens största mobilspel. Redan två dagar efter att det släpptes i USA hade spelet fått flera dagliga användare än Twitter. Det är, i skrivande stund, rejält populär och finns högt uppe på listorna i App Store och Play Store. Efter att mobilspelet släpptes har Nintendos marknadsvärde ökat till 42,5 miljarder dollar (jämfört Sony 40 miljarder), vilket har fördubblat Nintendos tidigare aktievärde.


I mobilspelet Pokémon Go, där spelare jagar Pokémons (monster) med hjälp av sin telefons platsinformation (GPS), röra sig spelaren i verkligheten för att leta upp Pokémon, PokéStop och slåss i Pokémon-gym. Spelet är ett s.k. Augmented Reality-spel (förstärkt verklighet), där spelaren kan se Pokémon runt omkring sig. En karta, som stämmer överens med verkligheten, finns i spelet och när en Pokémon dyker upp syns den ”i verkligheten” genom spelarens kamera på mobiltelefonen och blir markerad på kartan.


Om spelet:

Spelet kan ungefärligt delas in i tre olika aktiviteter, att leta Pokémon, besöka PokéStop och slåss i med sina Pokémons i Pokémon-gym.

Spelaren letar Pokémons genom att röra sig (d.v.s. rör sig spelaren 5 meter i verkligheten, rör sig avataren i spelet 5 meter) för att hitta olika Pokémons. Pokémons finns i flera olika typer och dessa typer finns bara vid specifika platser, t.ex. finns bara vatten-Pokémon vid vattendrag eller sjöar. MEN GÅ INTE TILL FARLIGA MILJÖER SJÄLV, SE ALLTID EFTER VART DU GÅR OCH VAR OBSERVANT. Pokémons som spelaren inte vill ha kan bytas mot Candy. Godiset kan sedan användas för att göra spelarens Pokémon starkare.

PokéStop är platser, där spelaren får olika föremål som bl.a. Pokémon bollar (bollar som man fångar Pokémons med), Razz Berry (godisar som gör det lättare att fånga Pokémon), Potions (läker din Pokémon från skador). Dessa föremål kan sedan användas för att fånga flera Pokémons och strida i gymmen. Man kan även få Pokémon-ägg ,vilka finns i storlekarna 2, 5 och 10 kilometer (det avser hur långt man måste gå innan ägget kläcks till en Pokémon). När ägg kläcks så får spelaren en slumpmässigt utvald Pokémon samt erfarenhetspoäng, (200, 500 eller 1000 X) beroende på hur långt man har gått.

Pokémon-gym är en plats dit spelare kan föra sina Pokémons för att strida med andra Pokémon-tränare. Den som har den bästa Pokémonen får behålla gymmet till det blir övertaget av en annan tränare och Pokémon. Medan man håller gymmet får spelaren, eller spelarna, en belöning i form av PokéCoins. Dessa kan sedan användas i butiken för att köpa olika föremål, liknande som man kan få vid PokéStop. Om spelaren kommer till ett gym, som har samma färg som det lag man tllhör (Valor=rött, Mystic= blått, Instinct= gul ), så kan man göra gymmet starkare och ta del av belöningen som delas ut.


Var medveten om att det finns mikrotransaktioner, PokéCoins, i spelet och att dessa kan köpas direkt i spelet. Den "billigaste" mikrotransaktionen kostar 0,99 € medan den dyraste kostar 99,99€. Här hittar du instruktioner för att stänga av/sätta på restriktioner i iOS (iPhone) och Android (Google)


Mobilspelet har visat sig vara bra på att få barn att röra på sig samtidigt som flera spelare har skrivit om att de lyckats, till viss del, överkomma sin sociala fobi. Men det har rapporterats att det finns flera malvare-applikationer som har liknande namn som spelet, så kolla nog att det är Pokémon Go som ni laddar ner och inget annat.


Mobilspelet hittar ni på följande länkar Apples App Store (iOS) och Google Play Store (Android).


Läs Spellärarens blogginlägg om Pokémon Go här.


Nedan ser ni trailern för mobilspelet.