Digitalt spelande

Med digitalt spelande avses spel som sker på olika typer av skärmar, t.ex. tv-spel och dataspel. Många barn och unga spelar multiplayerspel online, d.v.s tillsammans med andra på nätet.

Digitalt spelande - ett sätt att hitta nya vänner

En viktig del av det digitala spelande är att man spelar tillsammans med andra och många barn spelar ofta med sina vänner. Vännerna kan vara andra barn som de har träffat i andra sociala situationer, t.ex. i skolan. Vissa barn har däremot svårt att hitta vänner och då kan de digitala spelen vara en väg att få nya vänner.

Rädda Barnens Barnkonventionspiloter (2016) lyfte den här frågan genom en kortfilm som de spelade in under sommaren 2016. Ett diskussionsmaterial till filmen hittar du här. Det är viktigt att komma ihåg att om man ska träffa någon som man bara har mött online, ska man helst ta med en vän och säga till en vuxen som man litar på.

Läs mer om digitalt spelande

Vad spelar barn på Åland läsåret 2015/16? Läs sammanfattningen här.

mediakasvatus.fi finns en avhandling från Åbo Akademi om datorspel och lärande ur ett genusperspektiv: "Kvinnor, datorspel och inlärning - en finlandssvensk syn på ett internationellt fenomen".

Pappasappar.se drivs av pappan Daniel Wiselberg och har till syfte att tipsa om appar med barnspel som håller hög kvalitet och som inte innehåller reklam från tredjepart eller erbjuder köp inuti app. Det finns möjlighet att söka efter appar och spel som passar just ditt barn. Är du intresserad av att läsa mer om köp inuti appar, kan du få mer information här.

Är ditt barn intresserat av e-sport? Sverok har skapat en hemsida för föräldrar som har barn som är aktiva inom e-sport. Hemsidan innehåller konkreta råd till föräldrar om hur man kan engagera sig i sitt barns spelande, vad e-sport är för någonting och vad forskningen säger om barns engagemang i e-sport. Hemsidan hittar ni här.