Sociala medier

Sociala medier handlar om att interagera och kommunicera online, på exempelvis bloggar, sociala nätverk eller forum. Sociala medier ger möjlighet att påverka innehållet, delta i diskussioner, uttrycka åsikter och knyta eller vårda kontakter. Du delar med ditt liv samtidigt som du får ta del av andras liv. För de flesta fyller sociala medier positiva funktioner och är ett självklart sätt att umgås i dagens digitala samhälle.

Läs mer om sociala medier

Exempel och beskrivningar av sociala medier som var populära i de åländska lågstadieskolorna läsåret 2015/16 hittar du här: Sociala medier 2015/16 - åldersgränser och användbara tips

Surfa Lugnt och Facebook samarbetar kring hur du delar information och bilder på ett respektfullt sätt - för att skapa en trygg miljö för dig själv och andra på Internet. Läs tipsen på Surfa Lugnts hemsida.

Här kan du även läsa några av Youtubes råd och tips till föräldrar.

mediekunskap.fi går det att läsa om att ca 1000 finländska barn mellan 7-13 år har svarat på en enkät om sociala medier (2014). Resultatet visar bl.a att sociala medier främst används för att få nya vänner och att barn och unga inte ser någon skillnad mellan vänner de träffar utanför nätet och nätvänner. De uppger även att det är lättare att tala öppet på nätet och att utseendet inte spelar någon roll. Av de som svarat uppger 70 % att de använder sociala medier varje dag.

I september 2014 kunde vi läsa om appen "Secret" där användarna anonymt kan dela texter och bilder. Då och då dyker nya anonyma sajter och appar upp. Många gånger leder användandet till nätmobbning i form av brott som bl.a ärekränkning och hot. Det gäller dock att ha med sig att det inte är tekniken i sig som är problemet utan det handlar om sociala relationer där personer behandlar varandra illa. Även om många vuxna spontant gärna vill förbjuda sina barn att använda anonyma tjänster, gäller det att tänka sig för en extra gång. Vid förbud finns risken att barnet ändå i smyg fortsätter använda tjänsten och sen inte vågar berätta om det blir utsatt. Ett tips till föräldrar är att lägga vikten kring att diskutera och reflektera tillsammans med barnet om dessa sajter/appar och samtidigt förtydliga att man finns där som vuxen om något har hänt. Här kan du läsa mer om appen Secret!

En dansk undersökning samt Rickard Domeij på Svenska språkrådet hävdar att Facebook varit av godo för ungas språkutveckling och att vi inte behöver oroa oss för att sociala medier skapar en generation som inte kan eller inte bryr sig om att stava rätt. Läs artikeln på svd.se

I en artikel från Arbetarbladet i Gävle beskrivs fenomenet med otäcka kedjebrev till barn i sociala medier. Under Barnens Internets klassbesök har detta vid flera tillfällen kommit upp. Läs artikeln här: Arbetarbladet - Tjejerna som sätter stopp för hotfulla sms

"Jag tog en bild av en kompis och vill lägga den på nätet. Vad nu?" Poster från mediataitokoulu.fi som ger en bra fingervisning kring hur man kan tänka innan man lägger upp en bild på en annan person.

Lyssna på

Barnen kommunicerar allt mer via chatprogram som Whatsapp. Men kommunikationen kräver färdigheter barnen ännu inte behärskar. Missförstånd, gräl och utfrysning sker lätt. Lyssna på programmet What´s up på Whatsapp på familjelivs hemsida.