Sexuell utsatthet på nätet

Det är ovanligt att barn blir utsatta för sexuella övergrepp på nätet, men det förekommer. I de åländska lågstadieskolorna finns det barn som berättat att okända personer på nätet försökt förmå dem att skicka avklädda bilder på sig själva. Det är viktigt att komma ihåg att få en förfrågan inte är samma sak som att vara utsatt.

Sexuell utsatthet på nätet kan t.ex handla om att:

  • Avklädda bilder på bilder på barnet skickas eller läggs ut.
  • Sexuellt utnyttjande av barn, t.ex. en vuxen som för en sexuellt laddad diskussion med ett barn i text eller via webbkamera.
  • Lockande av barn i sexuella syften, att försöka få ett barn att träffas i syfte att utnyttja det eller försöka få barnet att ställa upp på bilder eller filmer av sexuell karaktär.

Det finns även barn som till synes frivilligt skickar avklädda bilder. Det kan handla om:

  • Nyfikenhet/upphetsning. Barnet testar den egna sexualiteten.
  • Bekräftelse/kick. Bekräftar att barnet har ett värde, extra viktigt för barn som inte annars får så mycket bekräftelse. Dock är det inte enbart barn från svåra förhållanden som skickar avklädda bilder. En annan mindre synlig grupp är ”duktiga tjejer”, som är väluppfostrade och inte vill säga nej samt vill känna att de duger. Bekräftelsen kan också vara ett sätt att reglera känslor och hantera ångesten. Det blir ett självskadebeteende som fungerar för stunden, men sen leder till känsla av smutsighet och att det då sker gång på gång.
  • Hot. Rädsla för att bilder ska spridas.

Hjälp barnet att inte råka illa ut med sina bilder genom att: ·

  • Se till att barnet har ett säkerhetstänk oavsett om det handlar om en bild till en okänd eller till en flick- eller pojkvän.
  • Lär barnet känna av sina gränser och stärk dem i rätten att säga nej om något inte känns ok.
  • Möjliggör för barnet att berätta genom att visa förståelse för barn som till ytan tillsynes frivilligt skickar bilder.

Läs mer om sexuell utsatthet på nätet

Dagsattprataom.se är framtagen tillsammans med barn och unga i syfte att öka kunskapen om sexuella övergrepp mot barn. Observera dock att det i Finland är 16 år som gäller som skyddsålder för sexuella handlingar från vuxna, istället för 15 år som i Sverige.

Fairsex.ax är en metod för interaktiva samtal om sex, gränser, kommunikation och vikten av att lyssna efter ett "ja". Syftet är att förebygga sexuellt våld och främja positiva sexuella relationer. På hemsidan hittar du bl a information om projektet, lästips och konkreta övningar.

Se till mig som liten är Informationsmaterial från Rädda Barnen Finland om hur internet och digitala medier spelar in i sexuellt utnyttjande av barn, för yrkespersoner som jobbar med och för barns bästa:

Rädda Barnen i Sverige lanserar handbok Nätsmart som tips och råd för hur du kan skydda barn mot sexuella övergrepp på nätet.

safeselfie.se handlar om sexuella bilder och filmer på internet. Vad händer när något sprids utom kontroll? När något inte känns bra? Här kan du läsa om hur du kan gå till väga, vare sig du är kompis, förälder, vuxen som jobbar med barn och unga eller utsatt själv.

decibel.fi, Österbottens ungdomsportal, kan du läsa om temat Inte-okej-sex. Där finner du bl.a tips om vad som räknas som sexualbrott på nätet och vad du kan tänka på i förebyggande syfte.

Tips till vuxna för att förebygga och upptäcka sexuella övergrepp på nätet: Aftonbladet: "Experten: Så skyddar du ditt barn på nätet"

Läs nätexpertens tips om hur du kan skydda dig mot att få dina nakenbilder spridda på nätet i dn.se.