Stopp! Min kropp!

foto: Rädda Barnen

Rädda Barnen har tagit fram informationsmaterial och handböcker om sexuella övergrepp mot barn. Materialen som ni hittar nedan utgår från svensk lagstiftning och kan skilja sig mot den åländska lagstiftningen. Eventuella frågor kan riktas till personalen på kontoret. Kontaktuppgifter hittar ni här.

Stopp! Min kropp!

"Stopp! Min kropp!" med tips och råd om hur vi kan börja prata med barn i olika åldrar om sexualitet, kroppens privata områden och vad en får och inte får göra mot eller med andras kroppar. En handbok för att prata med barn om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Ladda ner handboken här.

Nedan kan du se föreläsningen som Åsa Landberg höll den 18 januari 2018 på Åland. Åsa föreläste om hur vi kan pratar med barn om kroppen, gränser och sexualitet. Hon lyfter även fram vardagssituationer där vi behöver tänka till och ger oss tips om hur vi kan agera. Åsa Landberg är psykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet av att arbeta med barn som utsatts för våld eller övergrepp. Det finns vissa störningar i ljudet i början av föreläsningen.Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn

Informationsmaterialet "Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn" innehåller definitioner, statistik samt hur man ska gå tillväga för att anmäla. Materialet riktar sig till dig som arbetar med barn och ungdomar. Du kan ladda ner materialet här.

#Nätsmart

Nätet har blivit en självklar del av barns vardag – en plats där de leker, träffar vänner och lär sig mängder av nya saker. Det har gett barn större tillgång till världen utanför. Men samtidigt har det gett världen större tillgång till våra barn. Där barn håller till rör sig också människor som söker kontakt i sexuellt syfte, som kränker och begår allvarliga övergrepp. Brotten blir allt vanligare. Och allt grövre. I de åländska lågstadieskolorna finns det barn som berättat att okända personer på nätet försökt få dem att skicka avklädda bilder på sig själva. Materialet #Nätsmart finns att ladda ner här.